هوش کلامی چیست؟

بستگی ندارد که شما چه شغلی در جامعه دارید و یا چه سمت مهمی را به دوش می کشید، توانایی خوب سخن گفتن و فن بیان مناسب مهم ترین قابلیتی است که یک فرد می تواند داشته باشد؛ برای یادگیری و ماهر شدن در این ویژگی نیاز به چند پیش نیاز است که اگر شما آن ها را به خوبی ارتقا دهید، می توانید پیش زمینه عالی برای خود در یادگیری این توانایی فراهم کنید. ذهن کلامی یکی از مهم ترین این پیش نیازها است که شما باید آن را به سطح اعلا خود برسانید.
زمان مطالعه: 7 دقیقه
هوش کلامی نیز همانند فن بیان، توانایی است که باید با رعایت نکات ریز که در آن وجود دارد، آن را به خوبی در افکار خود حک کنید و در بهترین زمان آن را استفاده کنید. در این مقاله از سایت آریامن به تعریف هوش کلامی و نحوه ارتقا آن خواهیم پرداخت و چند تمرین عالی را یرای پیشرفت این توانایی معرفی خواهیم کرد. برای شرکت در دوره فن بیان رشت با کارشناسان مدرسه در ارتباط باشید.
تعریف هوش کلامی:
همان طور که می دانید فن بیان به توانایی هایی گفته می شود که شما بتوانید منظور خودتان از کلماتی که می گویید را برسانید، پس در وحله اول شما باید بتوانید سخن بگویید تا بعد از آن روی منظور آن کار کنید؛ به زبان ساده میزان استفاده درست شما از کلمات در جمله با توجه به آوا ، معنی ، صوت و … است. در نتیجه شما اگر از یک هوش کلامی مناسب بهره مند نباشید هرگز نمی توانید منظور خود را به درستی به فرد شنونده برسانید.
۴ مؤلفه اصلی هوش کلامی

برای بهره مندی از یک هوش کلامی مناسب ۴ فاکتور وجود دارد که فردی به نام، هوارد گاردنر آن ها را برای این قابلیت ویژه معرفی کرده است که شما با شناخت کامل آن ها می توانید قدم بزرگی در پیشرفت این توانایی بردارید؛ این ۴ مولفه عبارتند از:
- توانایی شناخت معانی
- شناخت آوای کلمات
- ساختن جمله های درست
- کاربرد کلمات به درستی
برای درک بهتر این مولفه ها با نمونه و توضیح کوتاهی، هر مورد را برای شما بررسی می کنیم.
توانایی ساختن جمله های درست
می توان اذعان کرد که توانایی چیدن کلمات و پدید آوردن یک جمله با اجزایی که به درستی در جای خود قرار گرفته اند، از مهم ترین مولفه ها در پیشرفت هوش کلامی است، فردی که می خواهد این توانایی را ارتقا دهد باید بداند که جای فعل و فاعل در جمله کجاست و چه زمانی می توان آن ها را استفاده کرد.
شناخت آوا
در برقراری ارتباط کلامی شما می بایست با استفاده ار لحن درست جمله ای را که درست کردید بخوانید اگر سوال است بپرسیدش و اگر نه خبر بدهیدش و لحن هایی که در جملات متفاوت هستند، شناخت آوا، از فاکتور هایی است که اگر شخص نتواند آن را به درستی انجام دهد می تواند بر روی فن بیان و منظور جمله نیز تاثیر مستقیم بگذارد.
معنا شناخت
گاردنر اولین چیزی که در باره هوش کلامی گفت این بود که شما باید چیزی که می گویید با معنی و مفهوم باشد و خودتان نیز آن را به خوبی بدانید؛ این نظر بدین معنی است که سعی کنید در متون خود از کلماتی استفاده کنید که بار معنایی بالایی داشته باشند تا هم شنونده و هم شما بتوانید به درستی آن را درک کنید.
کاربرد درست کلمات
در بخش شناخت معانی کلمات ممکن است به حرف هایی بر خورد کنید که در جمله دو معنی متفاوتی دارند؛ اگر شما به هر دو مفهوم مسلط باشید می توانید آن را طوری به کار ببرید که منظورتان به صورت کامل به گیرنده منتقل شود و هیچ سوءتفاهمی در منظور جمله رخ ندهد.
همچنین بخوانید: فن بیان و جایگاه اجتماعی

برخی افراد که در این چهار مولفه اساسی پیشرفت می کنند زمینه ارتقا را برای هوش کلامی خود فراهم می کنند؛ اما بهره بردن از هوش کلامی بالا بدون فن بیان کاری است بیهوده، بهترین راه برای افزایش فن بیان شرکت در کلاس ها به صورت حضوری و مجازی است. مدرسه آریامن با اساتید ماهر فن بیان رشت شما را در ارتقا هماهنگ این دو توانایی یاری می کند جهت ثبت نام در کلاس ها وارد لینک زیر شوید “کلیک کنید”
تمرین، کلید افزایش هوش کلامی
همانند فن بیان برای هوش کلامی نیز تمرین های زیادی وجود دارد، اما بر خلاف تمرین های توانایی اول در این قابلیت شما بیشتر می نویسید تا صحبت کنید؛ چرا که شما با جای گذاری درست کلمات در جمله معانی متفاوت و حتی املا آن ها آشنا می شوید. یکی از بهترین این فعالیت ها نوشتن خاطرات و یا اتفاقات روزمره است. افراد باید سعی کنند تمامی پیش آمد هایی را که برای آن ها در یک روز کاری یا غیر کاری رخ می دهد ثبت و ظبط کنند، با این کار ذهن آن ها می تواند کلمات زیادی را درباره یک رخ داد ناگهانی تولید کند.
شما همچنین می توانید یکی از ساده ترین کارها را برای افزایش هوش کلامی خود انجام دهید؛ حل جدول و یا بازی با کلمات می تواند بهترین گزینه بری این باشد که شما آوای کلمات را بفهمید و از آن ها یه درستی استفاده کنید، چینش حرف ها و تولید کلمه جدید و یا حل معما های تک کلمه ای می توانند دایره لغات شما را من باب یک موضوع افزایش دهد.
علاوه بر تمارین نوشتنی که موجود هستند شما می توانید با مشارک در بحث ها منفعل نبودن، ظبط صدای خود، مطالعه کردن و…. زمینه ارتقا این توانایی را در خود فراهم کنید.
کلام آخر
در هر فعالیتی ما با مقداری پیش نیاز باید کاری را شروع کنیم، تا به توانایی اصلی دست پیدا کنیم مثلا در ساختمان سازی شما از مصالح برای تولید یک ساختمان استفاده می کنید پس در برقراری یک ارتباط خوب شما ابتدا باید توانایی درک، تولید و جاگذاری آن ها در جمله را داشته باشید و در ادامه بتوانید آن ها را با لحنی درست و منظوری واضح به گیرنده بفهمانید تا در نهایت یک محاوره درست و عالی شکل بگیرد.
مدرسه آریا من یکی از مدارس آموزشی است که با سال ها تجربه در حوزه فن بیان رشت به صورت آهسته و قدم به قدم شما را در برقراری یک ارتباط قوی آماده می کند و تمامی پایه و اصول را در این کار سر لوحه خود قرار می دهد، بنابراین برای دریافت مشاوره ی رایگان از متخصصان و اساتید مدرسه آریامن با شماره ی 01332557828 در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید