چگونه درگیر تله های ذهنی نشویم؟!

با توجه به شرایط کنونی جهان و بالا بودن سرعت بروز رسانی اطلاعات یکی از مشکلاتی که امروزه همه ی انسان ها در حال دست و پنجه نرم کردن با آن هستند عدم تمرکز کافی در مطالعه و به دست آوردن اطلاعات و انجام وظایف و مسئولیت ها میباشد.
چگونه تمرکزمان را بالا ببریم؟
مشکل عدم تمرکز میتواند برای هر فردی یک چالش بلند مدت یا کوتاه مدت باشد. قطعا یکی از شاخصه های اصلي برای بالا بردن کیفیت کار ها و به دست آوردن اطلاعات، تمرکز میباشد. کودکان هم از این قضیه مستثنی نیستند و بهتر است از همان دوره حساس کودکی به عادات زندگی شان تبدیل شود.
از سری تمریناتی که میشود برای بهبود قدرت تمرکز استفاده کرد در عناوین زیر ذکر شده است و امید است که در پایان مطالعه این مقاله اطلاعات و آگاهی نسبت به تله های ذهنی کسب کرده و سبک زندگی و روش های کاری و رفتاری خود را بهبود دهید.
(1) بخش بخش کردن وظایف
به احتمال زیاد بارها با این چالش مواجه شده اید که وقتی افراد وظیفه یا مسئولیت با حجم زیادی را بر دوش دارند، یا از انجام آن سرباز میزنند یا شروع و انجام آن برایشان دشوار است، به خصوص کودکان که از نظر ذهنی و جسمی توانایی محدود تری را دارند و نمیتوانند کاری با حجم گسترده را در یک بازه زمانی و به یکباره انجام دهند.
در این حالت شما میتوانید از راه کار《بخش بخش کردن وظایف》استفاده کنید. بدین صورت که شمایل کلی کار را در نظر گرفته و آن را براساس موضوع یا بخش دسته بندی کرده و به چند مرحله مجزا برای انجام تقسیم کنید.
برای انجام هرچه بهتر این کار میتوانید مواردی که ذیلا ذکر شده است را به کار ببرید:
- ابتدا کل زمانی را که در اختیار دارید در نظر بگیرید.
- مشخص کنید کودک در هرمرحله زمانی به چه زمانی احتیاج دارد.
- کودک به چه زمانی برای انجام آن وظیفه نیاز دارد.
- لیستی از تمام وسایل مورد نیاز تهیه کنید تا نیازی نباشد در میانه ی کار وقت و انرژی برای یافتن آن ها مصرف کنید.
- لیستی از تمام وظایف و یا کلیت کار تهیه کنید و برای آن جای علامت بگذارید.
- به همراه کودک مشورت کنید و تصمیم بگیرید که کدام یک از کارها در اولویت است و وظایف و کارها را به اولویت مهمتر به کم اهمیت در لیست تنظیم کنید.
- میتوانید از کودک بخواهید در جایی یا پشت همان لیست دغدغه ها، پیشنهاد ها یا سوال هایش را بنویسد و با شما درمیان بگذارد.
- انجام تمامی کار ها را همراه با تاریخ و ساعت تیک بزنید.
یکی از اصلی ترین نیازهای یک مادر داشتن مهارت فن بیان بالا برای برقراری ارتباط موثر با فرزند خود است. اگر شما نمی توانید آنطور که باید با فرزند خود ارتباط داشته باشید پیشنهاد می کنیم در کلاس های فن بیان آریامن شرکت نمایید تا نه تنها در رابطه مادر و فرزندی بلکه در تمام سطوح توانایی فن بیان خود را افزایش دهید.
(2) شرح وظایف به صورت مجزا
ذهن کودک پذیرای یک حجمه زیادی از اطلاعات نیست. بهتر است هرکدام از وظایف را جداگانه و به ترتیب برای او توضیح داده و بعد از اتمام، کار بعدی را برایش شرح دهید. به طور مثال، به جای اینکه بگویید تو باید تکالیفت را انجام داده و بعد اتاقت را تمیز کنی، ابتدا بگویید تکالیفت را انجام بده و بعد از پایان تکالیف بگویید باید اتاقت را تمیز کنی.
(3) تعیین زمان:
قطعا کودکان از همان روز اول توانایی انجام وظایف را برای مدت زیاد نخواهند داشت، باید از ابتدا زمان کمتری را بر اساس توان جسمی و ذهنی کودک مشخص کرده و روز به روز و کم کم به مدت زمان آن افزوده شود تا در نهایت به عادت در زندگی کودک تبدیل شود.
(4) روش تمرکز خودتان را پیدا کنید:
روش های کمک کننده برای تمرکز بر اساس نیاز افراد متفاوت میباشد، بعضی ها با گوش دادن به موزیک بعضا در سکوت کامل یا حتی افرادی در شلوغی میتوانند تمرکز کنند و کارشان را با کیفیت بیشتری انجام دهند.
(5) ذهن آگاهی:
شما با روش های متفاوتی که علم آن را ثابت کرده است میتوانید کنترل ذهن و آرامش تمرکز خود را به دست بگیرید که این روش ها《ذهن آگاهی》نامیده میشود.
یکی از این روش ها تنفس عمیق و توجه و تمرکز بر روی مسیر و دم و بازدم میباشد که انجام چندباره آن در روز و قبل از انجام هر کار مهمی میتواند به آرامش و افزایش تمرکز فرد کمک کند. از دیگر روش ها شرکت در کارگاه های مجموعه آریامن می باشد.
ما در کارگاه های موجود در آریامن همواره تلاش داریم تا پیش از هرچیز توانایی کنترل ذهن و آرامش را در شما بیدار کنیم.
در آخر این مسئله قابل ذکر است که تبدیل هر سبکی از زندگی به عادت نیازمند استمرار و وارد کردن آن به زندگی روزمره میباشد. ایجاد هر تغییر هرچند کوچک قطعا در گذر زمان تاثیر مثبت بر روی سبک زندگی و شخصی ما خواهد داشت.
نویسنده: خانم زهرا نظری پژوهشگر و مربی دپارتمان کودک و نوجوان
دیدگاهتان را بنویسید