ضرورت آموزش فن بیان برای معلمان

فن بیان برای معلمان می تواند ابزار کلیدی برای ارتباط برقرار کردن با افراد و بچه ها باشد،علاوه بر آن فن بیان می تواند در افزایش بازدهی کلاس های معلمان تاثیر زیادی داشته باشد. آموزش فن بیان معلمان باید به طوری صورت بگیرد تا باعث افزایش اعتماد به نفس معلمان در هنگام سخنرانی و صحبت در جمع های کوچک و بزرگ شود و با به کارگیری خلاقیت و ابتکار به عمل در تدریس های خود از این مهارت استفاده کنند.
زمان مطالعه: 7 دقیقه
فن بیان یکی از کلیدی ترین ابزار ها در صحبت کردن است، در این مقاله از سایت آریامن ما با معرفی کامل فن بیان به متد های به روز دنیا، برای آموزش و به کارگیری آن توسط معلمان و اساتید اشاره خواهیم کرد.
فن بیان چیست؟
به طور خلاصه و کلی فن بیان بدین معناست که: شما بدون این که به شغل یا مرتبه خود توجه کنید بتوانید در هر موقعیت و زمانی بدون استرس و ترس سخنرانی کنید. این قابلیت باورنکردنی خوب و قوی به شما این امکان را می دهد، تا با دوستان، اقوام و همه افرادی که در روز با آن ها ارتباط می گیرید،بدون هیچ ترس و واهمه ای صحبت کنید و منظور خود را برسانید. فن بیان خوب و قوی برای بسیاری از شغل ها کار آمد است؛ یکی از این شعل ها که به فن بیان قوی نیاز مند است تدریس است. استادان و معلمان می توانند با یادگیری درست روش های فن بیان این قابلیت را در خود افزایش دهند.
ویژگی های داشتن فن بیان عبارتند از:
- استفاده از کلمات مناسب برای سخن گفتن
- انتخاب زمان و مکان مناسب برای صحبت کردن
- استفاده صحیح از لحن های متفاوت در گفت و گو
به طور کلی این سه ویژگی برترین ویژگی هایی هستند که با داشتن یک فن بیان قوی می توانید آن ها را در خود داشته باشید. در پایین این سه ویژگی را به طور کامل و جامع بررسی می کنیم.
اساسی ترین رکن در پرورش فن بیان؟!
با استفاده از کلمات مناسب در جای درست، می توان منظور خود را به طور کامل به فرد شنونده رساند. در زبان فارسی معمولا کلمات معنا های مختلفی دارند، در نتیجه باید آن ها را در مکان های درست استفاده کرد، همان گونه که اساتید و معلمان بزرگ برای گمراه کردن دانش آموزان خود از کلمات با دو معنی متفاوت استفاده می کردند.
مهم ترین رکن در آموزش فن بیان معلمان، این است که افراد درباره موضوعی که می خواهند صحبت کنند می بایست کلمات مناسبی را استفاده کنند. برای انتخاب کلمات مناسب و مرتبط با موضوع می بایست یک دید کلی نسبت به موضوع داشته باشند.
خوب یا بد بودن وابسته به مکان و زمان گفت و گو

در یک گفت و گو بی نقص نکات ریزی وجود دارد که افراد زیادی آن ها را نمی دانند،در نتیجه شما که فن بیان مناسب دارید می توانید این نکات را بدانید و رعایت کنید. زمان و مکان دو عنصر هستند که می توانند در موثر یا بی اثر بودن گفت و گو تاثیر زیادی داشته باشند.
بسیاری از ما می دانیم که گفتن بسیاری از کلمات و عبارات در هر جایی ممکن نیست. در نتیجه باید زمان مناسب برای گفتن آن جمله را پیدا کنیم و بتوانیم اثر خوبی از آن گفت و گو داشته باشیم. پس می توان گفت: که اگر در زمان مناسب درخواست یا انتقاد خود را به زبان بیاوریم، نتیجه دل خواهمان را به دست خواهیم آورد.
یکی دیگر از نکاتی که در فن بیان موثر است، مکان یک گفت و گو است،حتما همه مثل ( هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد) زا شنیده اید و از این مثل قدیمی می توان این را برداشت کرد که: گفتن بعضی از جملات باید با شناسایی شرایط بیان شود. برای مثال شما نمی توانید از دانش آموزان خود در روز امتحان علوم سوالات امتحان ریاضی را بپرسید.
در ادامه بخوانید: منشور برقراری ارتباط
بیشتر از کلمات نباشد کمتر از کلمات نیست !
لحن؛ نکته ای که شاید کمتر کسی در سخنرانی از آن استفاده کند . برای افرادی که می خواهند فن بیان مناسبی داشته باشند باید نحوه استفاده از لحن ها را در گفت و گو بلد باشند. در آموزش فن بیان معلمان بخش استفاده از لحن های مختلف، باید به شدت مورد اهمیت قرار گیرد. گفتن جملات شاد اگر با لحنی خسته و غمگین گفته شود باعث می شود اصل موضوع گم شود، و یا عبارات غم انگیز نیز اگر با لحنی پر احساس گفته شود به نوعی باعث می شود معنی کلی عبارات تغییر پیدا کند. پس اگر چه انتخاب کلمات مهم هستند اما اگر با لحن نامناسب گفته شوند باعث تغییر معنای آن ها می شود.
در بسیاری از کتاب های درسی و متفرقه به آموزش فن بیان معلمان پرداخته شده است، در تمامی آن ها به نکات ریزی اشاره شده است که با کمک یک استاد و معلم ماهر در این امر می توان تمامی آن ها را فرا گرفت. مدرسه آریامن یکی از این مدارس است که با استفاده از کتاب های به روز دنیا و استفاده از اساتید ماهر فن بیان رشت، تمامی این نکته ها را به شما معلمان آموزش می دهد.
مواردی که فن بیان نیستن!
بسیاری از افراد فکر می کنند که چهار مورد زیر از ویژگی کسانی است که فن بیان مناسبی دارند؛ چهار مورد از محدودیت ها و زشتی ها هستند که جزء فن بیان محسوب نمی شوند و عبارتند از:
- چرب زبانی
- پر حرفی
- حاضر جوابی
- داشتن یک صدای خوب
این چهار مورد به هیچ عنوان از اجزای فن بیان نیستند و در آموزش فن بیان معلمان بایداز تعلیم این چهار مورد پرهیز کرد. بعضی از این چهار مورد که در بالا ذکر شد می توان گفت نه تنها از ویژگی های داشتن فن بیان نیستند بلکه میتواند به فن بیان ما نیز آیب برند، برای مثال بعضی ها فکر می کنند که فریب دادن و چرب زبانی از ارکان فن بیان است به طوری که بر عکس مواردی که ذکر شد، بیان صادقانه یکی از مهم ترین نوع سخن گفتن است.
همچنین حاضر جوابی که یکی از مضر ترین کار ها در تضعیف فن بیان است؛ جواب دادن سریع به افراد می تواند به صریح و شیوا سخن گفتن ما آسیب بزند، در نتیجه باید از انجام هر کدام از کار های بالا پرهیز کنیم تا در پرورش فن بیان موفق شویم.
سخن پایانی
آموزش فن بیان معلمان نکات ریز زیادی را در بر می گیرد که در بالا سعی شد به تعدادی از آن ها اشاره شود. باید ها و نباید هایی وجود دارد که می بایست در این آموزش ها رعایت شود؛ به طور کلی نکاتی که در بالا ذکر شدند نکات کلی و کلیدی بودند که برای داشتن یک فن بیان مناسب لازم است. شما عزیزان می توانید با رعایت آن ها به یک فن بیان مناسب دست یابید و با ترس و استرس در سخنرانی ها خداحافظی کنید. فن بیان یکی از ویژگی هایی است که در دنیای ارتباطات امروزی به آن بسیار نیاز دارید مدرسه آریامن با داشتن معلمان و متخصصانی در حوزه فن بیان رشت به شما در پرورش و پیداکردن این ویژگی کمک می کند. جهت مشاهده ی دوره های فن بیان و دریافت مشاوره با ما در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید